Gå til innhold

Aktuelt

Oslo Urban Week – et verksted for god byutvikling – en oppsummering

Årets Oslo Urban Week er vel overstått, med et rekordhøyt antall deltakere, arrangementer og bredde i programmet. Vårt mål er at Oslo Urban Week skal være et inkluderende verksted for god byutvikling. I løpet av tre dager fant 90 arrangementer sted på 40 arrangementer i Kvadraturen, med over betalende 1 400 deltagere. Godt over 20 av arrangementene var gratis og åpne for alle.

Oslo Urban Week – et verksted for god byutvikling

Av Rasmus Reinvang, daglig leder i Oslo Metropolitan Area (OMA)

Bredden i temaer var stor, med ett naturlig tyngdepunkt knyttet til transformasjon og sirkularitet. Ikke rart, siden årets Oslo Urban Week fant sted i Kvadraturen og hadde fokus på hva vi kan lære av fortiden når vi skal utvikle Oslo for fremtiden – under headingen «Back to the Future».

Foto: Maria Brox

Fram Eiendom fortalte for eksempel om transformasjonen av «Kvadraturens verste bygg», Storebrand og Rambøll diskuterte hvordan ombruk kan bli lønnsomt, Mad viste frem sitt banebrytende ombyggsprosjekt i Grensen 9b, og Hovinbyen Sirkulære Oslo lanserte mulighetsstudien for en ny sirkulær bydel med 8 200 boliger og 35 000 arbeidsplasser på Økern, Ulven og Haraldrud. For bare å nevne noe!

Foto: Liv M. Holm

Et annet hovedtema som skilte seg ut, var behovet for og ønske om mer samarbeid og dialog mellom interessentene i byutvikling. Dette gikk igjen i de fleste arrangementene. I tillegg tok både Plan- og bygningsetaten, Halogen, Entra og Linstow opp tema i egne arrangement. (Og dessuten hadde to arrangementer parterapeuter med i panelet for å hjelpe partene å forstå hverandre bedre og få til bedre dialog!)

En stor bredde av deltagere er en forutsetning for å få til den dialog og det samarbeid som skal til for å forløse god byutvikling i den skala vi trenger for å møte vekstutfordringer. I år lyktes vi godt med å trekke inn aktører utenfor næringen.

Alle Oslos byutviklingspolitikere satte av tid til å delta på arrangementer, i en uke med budsjettfremleggelse. Byutviklingsbyråd James Stove Lorentzen (H) deltok på fire ulike arrangementer, leder av byutviklingsutvalget Haakon Riekeles (V) deltok på fem og det samme gjorde Arbeiderpartiets fraksjonsleder Tamina Rauff (A). I tillegg deltok byrådsleder Eirik Lae Solberg (H), miljø- og samferdselsbyråd Marit Vea (V), flere byrådssekretærer og alle partiene i byutviklingsutvalget på arrangementer. Takk!

Foto: Maria Brox

Som Ellen de Vibe har påpekt i Arkitektur, trenger vi godt samarbeid mellom utbyggere og offentlige etater når vi skal utvikle norske byer, og vi er glade for å kunne bidra til dette. Offentlige virksomheter glimret med sitt nærvær på årets Oslo Urban Week.

Plan- og bygningsetaten holdt to egne arrangementer, og Bymiljøetaten, Oslobygg, Byantikvaren, Ruter, Riksantikvaren, Direktoratet for byggkvalitet, Statsbygg, Nationalteatret og politiet deltok i paneler. Bymiljøetaten (sammen med Sweco og Torggata gateforening) fikk OMA Awards for Årets Bylivsprosjekt.

Foto: Katrine Vikan

Deltagelse fra Asker kommune, Bergen kommune, Hamar kommune og Karmøy kommune, viser at Oslo Urban Week har blitt et byutviklingsverksted for hele landet.

Forskningen var også med; Arkitekt og designhøyskolen i Oslo (AHO), Norsk Institutt for By og Regionsforskning (NIBR), Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) og Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) og OsloMet deltok alle.

Og så må vi nevne at Hilde Lundgaard fra Aftenposten mottok OMA Awards som Årets Byhelt, og at byrøkter Erling Fossen fikk OMA Awards sin Hederspris. Fortjent!

Hilde Lundgaard på OMA Awards. Foto: Maria Brox

Oslo Urban Week er et gigantisk teamarbeid; engasjerte aktører og hundrevis av mennesker var involvert i å lage alle arrangementene og sikre høy kvalitet. Takk!

Er det noe annet sted du kan lære om og diskutere temaer som ombygg, sosial bærekraft, høyhus, landskapsarkitektur, arkitekturpolitikk, eiendomsmarkedsprognoser og kunnskapsbehov, samtidig som du spiller dataspill om byggesaksbehandling, og hører innlegg av forsvarssjef Eirik Kristoffersen, amerikaner Thomas Seltzer, artist og forfatter Don Martin, Natur og Ungdom-leder Gytis Blaževičius, tretten forskjellige internasjonale gjester (fra Danmark, Sverige, UK, Nederland og Canada), debatt om Nationaltheatrets fremtid, og ser et skuespill om byutvikling med Gro (Kathrine Thorborg Johansen) og Kåre (Thorbjørn Harr) fra Makta?

Svaret er nei!

Årets Oslo Urban Week kan ikke gjengis. Enten var du der, eller så var du der ikke!

Oslo Urban Week er kommet for å bli. I 2025 skal Oslo Urban Week skal foregå på Grønland-Vaterland, et brennpunkt for byutvikling. Vi kan love at det blir interessant.

Vi ses!