
Istaden (her iført ansiktsmasker) består av Vincenzo Lauri, Grete Løland, Jeff Forbes, Ergin Can, Annichen Fische, Martyn Sutcliffe, Henrik Haver, Marie Callin Østern og Karine Torp Bie. (Marie og Karine var ikke med på bildet.)
Arkitektværelset heter i stedet Istaden. De feirer navneskiftet og utstilling i Venezia med å tre inn i OMA. Med fokus på design, vil Istaden bidra med en ny stemme for arkitektur og stedsutvikling.
– Skal vi få til god arkitektur, må vi starte tidlig i prosessen. Design og dialog er våre viktigste verktøy, sier Grete Løland, grunnlegger av Istaden.
Hos Istaden begynner designprosessen med observasjoner. De kartlegger, analyserer og bruker design til å stille spørsmål før byggene tegnes. Målet er å forstå kompleksiteten i stedet, se behovene i sammenheng, og bygge by i overgangene mellom bygg og byrom.
– Vi starter med bygulvet, for det er her folk møtes. Det handler om å svare på kundens behov, samtidig som vi tar ansvar for å skape en tett, levende by, sier Løland.
Istaden tegner moderne arkitektur med utgangspunkt i stedet. Ved å studere historie og særpreg, finner de referanser som forankrer prosjektene i omgivelsene. Ifølge Løland handler det om å skape noe som resonnerer med byen, også når vi fortetter og fornyer.
For Istaden er medlemskapet i OMA en naturlig forlengelse av hvordan de jobber.
– Årsmøtet til OMA var et inspirerende rom, fullt av folk med kompetanse og engasjement. Alle brenner for noe, og det skaper samarbeid på tvers. OMA fyller et tomrom i debatten om byutvikling. Jeg tror dette er starten på noe større, sier Løland.